Een bijzonder eiland
Schiermonnikoog is het kleinst bewoonde Waddeneiland van Nederland. Het telt rond de 900 inwoners. Het Friese eiland is zeventien kilometer lang en vier kilometer breed. Op het eiland vind je slechts één dorp, dat dan ook Schiermonnikoog heet.
Het eiland dankt zijn naam aan de eerste bewoners, de Cisterciënzer-monniken die in grijze pijen gehuld waren. ‘Schier’ betekent grijs en ‘oog’ betekent eiland; grijze-monniken-eiland.
"Vaak horen wij dat de batterij weer helemaal vol is na een paar dagen Schiermonnikoog"
Jan Soepboer
Gigantische stranden
De stranden van Schiermonnikoog behoren tot de breedste stranden van Europa. Er is dus genoeg ruimte voor iedereen om plezier te hebben met vliegeren, zwemmen of gewoon lekker zonnebaden. Bijna alle strandovergangen hebben borden waarop je duidelijk kunt lezen wat wel en niet is toegestaan op dat specifieke stuk strand.
Het bewaakte badstrand bevindt zich aan het einde van de Prins Bernhardweg, waar je onder het toeziend oog van de lifeguards veilig kunt zwemmen. Het activiteitenstrand bevindt zich aan het einde van de Badweg en is hét strand waar je van alles kunt doen, van vliegeren tot kitesurfen. Tenslotte heet de brede zandplaat op de oostelijke punt van het eiland de Balg. Het is zeker de moeite waard om een bezoekje te brengen aan deze bijzondere plek waar je je alleen op de wereld waant. Dit kun je natuurlijk wandelend doen, maar ook met de Balgexpres, die je overigens kunt boeken bij het bezoekerscentrum. Op de Balg heb je een erg grote kans om zeehonden te spotten. En wie goed zoekt, vindt misschien wel grote schelpen of zelfs een stuk barnsteen!
Flora en Fauna
Schiermonnikoog is een Nationaal Park. De helft van alle planten en bloemen die in héél Nederland voorkomen, zijn op Schiermonnikoog terug te vinden. De natuur is daarnaast bijzonder gevarieerd; je vindt op Schiermonnikoog niet alleen duinen en strand, maar ook bossen, wad en polder.
Ook staat Schiermonnikoog bekend als vogeleiland. Zelfs in het toeristisch hoogseizoen huizen hier nog altijd meer vogels dan mensen. In natuurgebied ‘De Westerplas’ vind je een vogelkijkhut waar je vogels kunt bewonderen in hun natuurlijke omgeving.
Fietsen en wandelen
Het is niet toegestaan om je auto mee te nemen naar Schiermonnikoog. Die parkeer je vlakbij de boot in Lauwersoog. Schiermonnikoog is mede hierdoor een ideaal fiets- en wandeleiland. Er zijn veel prachtige schelpenpaden door het duinlandschap en over de kwelder.
Wil jij een fiets huren op Schiermonnikoog en de fietspaden verkennen? Dan zijn er twee rijwielverhuurders op het eiland te vinden, hier kun je voor alle soorten fietsen terecht.
Fiets- en wandelkaarten kun je vinden bij het VVV-kantoor.
Helemaal tot rust komen
Op Schiermonnikoog vind je de échte rust en stilte. De auto blijft achter in Lauwersoog en je ontdekt dus het compacte eiland te voet of op de fiets.
De sterrenhemel is dan ook nergens zo mooi als op Schier. Het is namelijk één van de donkerste plekken van Nederland. Geen lichtvervuiling, maar nog de echte zwarte nacht met de Melkweg en miljoenen fonkelende sterren waar je stil van wordt.
Prachtig van noord tot zuid
Schiermonnikoog als geheel is prachtig, maar elke kant van het eiland heeft toch z’n aparte charme. We vertellen je hier graag over!
Midden
Midden Schiermonnikoog laat je soms vergeten dat je je op een eiland bevindt. Enkel het geluid van de zee laat je weten dat dit toch wel echt het geval is. De twee bekendste plekken op Midden Schiermonnikoog zijn zonder twijfel het dennenbos en de Wasserman Bunker. Het dennenbos is vrijwel geheel voorzien van wandel- en fietspaden, die je naar de mooiste plekken van Midden Schiermonnikoog brengen. Natuurmonumenten heeft verschillende routes gemaakt, die wij je zeker kunnen aanbevelen.
Één van de routes van Midden Schiermonnikoog die vaak wordt vergeten, is de Oude Reddingsweg. De Oude Reddingsweg is goed te bereiken door vanaf de Wasserman Bunker verder oostwaarts te wandelen. Aan het begin van deze route vind je de rustplaats het ‘Vredenhof”. Verscholen in het groen en omringt door dennenbomen. Een erg bijzondere plek. Hier liggen 106 drenkelingen en slachtoffers uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog begraven.
Wanneer je vanaf het Vredenhof verder oostwaards wandelt kom je op den duur uit op het Oude Reddingspad. Aan dit pad, dat door het bos en de duinen loopt, kun je wilde Soayschapen en Sayaguesarunderen tegenkomen die vrij rond lopen aan deze kant van het eiland. Wanneer je dit pad uitloopt, zul je op den duur het strand bereiken. Vanaf daar is het nog enkele minuten lopen tot strandpaviljoen de Marlijn, waar je onder het genot van een hapje en een drankje kunt bijkomen van je wandeling.
Oost
De oostzijde van Schiermonnikoog wordt gekenmerkt door haar ruige karakter. Je vindt hier een uitgestrekt kweldergebied met slenken, bijzondere planten, het broedgebied van vele zeldzame vogels en in de zomer zelfs koeien die hier vrij rondlopen. Verder is de oostzijde van het eiland ook de plek waar je het baken terug zult vinden.
Door het overgrote deel van het kweldergebied zijn fietspaden aangelegd. De meest bekende route die je kunt fietsen door dit bijzondere gebied vind je door hier te klikken. Deze route is uiteraard ook gewoon te voet te doen voor de fanatieke wandelaars!
West
Aan de westzijde van het eiland vind je de grootste zoetwaterplas van het eiland; de Westerplas. Deze is halverwege de vorige eeuw ontstaan, nadat de kwelder aan de westkant van het eiland werd afgesloten. Sinds kort is er een vogelkijkhut aan de plas te vinden. Vanuit de hut (die midden in het water staat!) kun je de hele plas over kijken waarin de vele vogelsoorten broeden.
Verder vind je aan de westzijde van Schiermonnikoog de grote stranden. Deze stranden zijn overigens de rustigere plekken van het eiland. De zee is vanaf hier moeilijk te bereiken door slikvorming, maar het uitzicht vanaf hier is simpelweg adembenemend. Leuk om te weten: bij mooi weer is vanaf hier het ‘buureiland’ Ameland te zien.
Noord
De noordzijde van het eiland is één van de drukkere plekken van het eiland. Logisch, want je vindt hier de uitgestrekte stranden, strandpaviljoenen en het grote duingebied. Op één van de duinen is in 1853 de vuurtoren gebouwd. Deze vuurtoren is gemakkelijk te bereiken, zowel te voet als met de fiets. Vanaf de duin waarop de vuurtoren is gebouwd, heb je een prachtig uitzicht over de Noordzee en een groot deel van het eiland.
Een bijzondere plek aan de noordzijde die we je niet willen onthouden, is het strand bij paal 6 ter hoogte van strandpaviljoen ‘de Marlijn’. Vanaf dit mooie strand bereik je erg gemakkelijk de zee. Hier wordt gedurende de lente- en zomermaanden dan ook veel gezwommen en aan strandactiviteiten gedaan.
Ten noorden van het dorp bevinden zich de brede stuifduinen ten noorden van het dorp. Sommige van de duinen hebben diepe duinpannen, waarin je bij harde wind kunt genieten van de luwte. Ook de stuifduinen zijn goed te bereiken met de fiets. Alhoewel het beklimmen van de duinen toch echt te voet gedaan moet worden.
Zuid
De zuid-zijde van het eiland wordt door bezoekers na aankomst op het eiland vaak vergeten. Dit terwijl je aan de zuid-zijde van het eiland ook veel bijzondere plekken kunt vinden.
Zo vind je aan de zuid zijde van het eiland onder andere de jachthaven, die gedurende de lente- en zomermaanden vaak vol ligt met plezierboten. Op deze mooie plek kun je bij restaurant WadAnderz genieten van heerlijk eten met een geweldig uitzicht over het wad.
Om bij de jachthaven te komen, zul je de zeedijk over moeten die een groot deel van de zuid zijde van het eiland beschermt tegen de zee. Vanaf de zee-dijk kun je mooie wandelingen zuid en westwaarts maken. Wanneer je westwaarts de dijk overloopt, kom je uiteindelijk uit bij de oude zee dijk. Deze beschermde tot voor kort nog een groot deel van het dorp tegen de zee. Vanaf de oude zee-dijk kun je een groot deel van de Westerplas over kijken.